-
Administratieve bunker naast stationsgebouw Merelbeke.
Naast het huidige station van Merelbeke, ziet men links een fietsenstalling en een vrij lang wit gebouw. Dit witte gebouw is een eerste versterkte structuur terug te vinden aan het station te Merelbeke.
Er is vrij weinig info over deze structuur terug te vinden. Wat er van gekend is, is wat je via via wat te horen krijgt. De structuur zou ongeveer rond 1943 in opdracht van de Duitse bezetter zijn gebouwd. Je mag niet vergeten dat Merelbeke station voor de Duitse bezetter een belangrijk rangeerstation was waardoor het zeker ook voor de geallieerden een doorn in het oog was en dus een doelwit voor bombardementen.
De structuur is opgetrokken in gewapend beton en werd tijdens de oorlog gebruikt als een veilige administratieve ruimte voor het op dat moment aanwezige administratieve Belgisch en Duitse spoorwegpersoneel en bedienden.
Deze structuur omvatte 10 aparte ruimtes met onder andere aan de rechter kant van de centrale gang:
- Het bureel van de stationschef
- Het bureel voor betwiste zaken
- Een kleedkamer
- Een Belgische telefooncentrale
- Een berghok.
Aan de linker kant had je dan nog
- Het bureel van de kassier
- Het bureel van het personeel
- De Duitse telefooncentrale
- Het bureel van de laders
- Het bureel van de loskoer waar ook een tweede ingangsdeur was voorzien.
Aan de ramen kan je heel duidelijk zien hoe dik de wanden hier wel zijn. Deze ramen stonden origineel beschermd met grote betonnen keermuren met een totale hoogte tot aan de dakrand. Deze keerwanden waren rondom uitgemetst in holle betonnen blokken die dan onderling werden verbonden met wapeningsijzer waarna het geheel werd volgestort met beton. De betonnen blokken deden hierbij dan dienst als verloren bekisting.
Deze moesten vermijden dat schrapnel op projectielen de ramen rechtstreeks zouden kunnen bereiken. 1 dergelijke keerwand bedekte steeds 2 ramen en dan had men een smalle doorgang van 1 meter breed. Ook voor de toegang van het gebouw bevond zich een dergelijke keerwand. Al deze keerwanden zijn na de oorlog verwijderd. |